FOTOGRAFIJE "OD ULICE DO STUDIA" NA OGLED V GALERIJI

Objavljeno dne 28. marec 2023

V ženam posvečenem mesecu marcu je bila v Pavlovčevi galeriji v Ilirski Bistrici na ogled fotografska razstava z naslovom *Od ulice do studia* diplomantke Fakultete za dizajn v Ljubljani Mance Udovič iz Trnja pri Pivki.

Želja po umetnosti, ustvarjanju, se je Manci pričela porajati že v otroštvu. Vse od prvega slikarskega stojala, ki ji ga je izdelal stari ata Viktor, do začetka oblikovanja oblačil na Fakulteti za dizajn v Ljubljani. Kot dizajnerka mora svoja dela predstaviti tudi skozi fotografijo, fotografijo, ki za razliko od čopiča in svinčnika svet predstavi v realistični in trajni podobi. Sicer pa se je s fotografijo resneje začela ukvarjati leta 2020 in že takrat po nasvetih svojega očeta, izkušenega fotografa Andreja Udoviča. Takrat sta bila zelo daleč eden od drugega (bil je namreč v tujini) so pa njegovi nasveti vplivali na kvaliteto celih serij fotografij, ki jih je takrat posnela.

Začela je s fotografiranjem narave in ulic ter svojo pot nadaljevala v studijske prostore, kjer je lahko fotografirala tudi svoja dela, ustvarjena pri študiju. Razstava osemindvajsetih del tako predstavlja izbrane fotografije iz različnih serij, vse od ulične fotografije do portretov ter modne fotografije.

V študijskih letih se ji je uspelo uvrstiti v finale natečaja za mlade ustvarjalce *Stylo 2022*, prejela je priznanje *Daljnogled 2022*, *Rozmanovo priznanje* Fakultete za dizajn za izjemne oblikovalske dosežke in tudi priznanje Ekošole.

Fotografije njenih del iz serije Nova romantika so bile objavljene v reviji Gloss (december 2022), v letu 2023 pa bodo razstavljene v Cankarjevem domu.

Poleg kustosa galerije Rajka Kranjca je zbrane na svečani prireditvi ob odprtju razstave nagovoril tudi oče avtorice razstave, izkušeni fotograf Andrej Udovič. Opisal je celotno dosedanjo Mancino ustvarjalno pot, razstavo in na koncu poudaril, da ima avtorica izreden talent na tem področju ustvarjanja. Seveda pa je besedo dobila Manca Udovič, ki se ni pozabila zahvaliti vsem vpletenim v organizacijo dogodka in tudi za obisk velikemu številu prisotnih. Dogodek je bil tudi glasbeno obarvan z nastopom mlade vokalistke Fijone ob spremljavi prav tako mladega kitarista Mihe.

 

                                                                                                                  Tekst-foto: Petar Nikolić

Na prejšnjo stran